Pasieki Raglan oferują Państwu prawdziwy polski miód nawłociowy

Miód Nawłociowy zbierany jest na terenie Polski z nawłoci pospolitej, późnej i kanadyjskiej, dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym należy do jednych z najzdrowszych miodów na świecie. Polski konsument nie jest już zmuszony do poszukiwania miodu z odległych zakątków świata ponieważ nasz miód nawłociowy dzięki zawartej w nim naturalnie występującej inhibinie, posiada najwyższe właściwości antybiotyczne. Badania, które przeprowadziliśmy z wiodącym polskim uniwersytetem udowadniają, że nawet niewielka ilość miodu nawłociowego potrafi skutecznie działać przeciw bakteryjnie czyli skutecznie zlikwidować paciorkowca złocistego. Miód nawłociowy również zawiera bardzo duże ilości flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna oraz garbniki i kwasy organiczne.

Przechowywanie miodu nawłociowego w chłodzie

Miód nawłociowy uwielbia chłód! Ze względu na wysokie parametry antybiotyczne miód nawłociowy jest miodem bardzo delikatnym i mało odpornym na wyższe temperatury. To po prostu żywy cud! Aby zapobiec fermentacji miodu (ponieważ nie jest rozgrzewany) należy przechowywać go w warunkach chłodniczych, najlepiej poniżej 8 stopni Celsjusza. Wyjątkiem jest sytuacja jeśli będzie spożyty do 4 tygodni od zakupu, wtedy może bezpiecznie stać na półce kuchennej.

Nasz miód nawłociwy pozyskujemy z osobnych pasiek, dlatego każda partia różni się od siebie kolorem, smakiem oraz zapachem jakkolwiek jest wyczuwalny charakterystyczny smak cytrynowy (kwaskowość). Im większa zawartość pyłku przewodniego nawłoci tym bardziej wyraźny smak cytrynowy miodu. Jakkolwiek domieszka innych nektarów z kwiatów kwitnących w tym samym okresie jak tytoń, gryka, przegorzan, wrzos czy kolczurka, potrafią nadać miodowi nawłociowemu unikatowej kompozycji, smaku oraz zapachu.

Nasz proces pozyskiwania miodu gwarantuje zachowanie właściwości prozdrowotnych jakie posiada miód. Nigdy nie rozgrzewamy ani nie filtrujemy miodu. Miód po odwirowaniu jest cedzony przez 3 rodzaje sit oraz klarowany w nierdzewnych odstojnikach przez minimum 3 dni. Miód nawłociowy dzięki swoim wysokim właściwościom prozdrowotnym powinien być przechowywany w lodówce.

Typy nawłoci

Nawłoć to roślina należąca do rodziny astrowatych, rosnąca dziko na łąkach, w zaroślach, widnych lasach, przy rzekach czy terenach nie uprawianych w całej Polsce. W pełni kwitnienia, kwiaty malutkie kwiaty nawłoci zbite w koszyk posiadają piekny złoto żółty kolor. Większe skupiska nawłoci wydzielają intensywny słodko ziołowy zapach. Jest znana jako mimoza lub złotnik. Nawłoć to prawdziwy skarb dla pszczół ponieważ dostarcza pszczołom cennego pyłku oraz nektaru w kluczowym przygotowawczym okresie do zimowli.

Nawłoć pospolita to gatunek rodzimy, który rośnie do wysokości 1 metra jako pojedyncza sztywna łodyga. Na zakończeniu łodygi kwiaty zbijają się w kilkukwiatowe koszyki. Jej charakterystyką jest, że wystepuje na terenach piaszczystych, gdzie rzadko można spotkać inne rodzaje nawłoci. Kwitnie od końca lipca do początkowych dni września.

Roślina uważana za inwazyjną, jak nazwa wskazuje pochodząca z Ameryki Północnej. Kwitnie od połowy sierpnia aż do połowy października przy sprzyjających warunkach pogodowych. Jej kształt tworzy jakby odwrotność piramidy, gdzie na końcach łodyg kwiaty zbiją się gęste koszyki stosunkowo daleko od łodygi. Na mokrym terenie może sięgać do 2 metrów wysokości.

Nawłoć późna w swym kolorze wydaje się najbardziej intensywna ponieważ jej kwiaty są zbite w bardzo gęste koszyki. Lubi podmokłe tereny, dlatego często występuje przy rzekach lub na torfowiskach. Pojedyncze malutkie kwiatki nie wydzielają dużo nektaru dlatego musimy szukać dużych obszarów z jej występowaniem. Kwitnie od w drugiej połowie lipca i kwitnie aż do połowy września.

Kontakt

tel: 532 442 681
email: bartek@raglan.pl