Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest stosowany w dolegliwościach wątrobowy, dróg żółciowych, pęcherzyka żółciowego, serca i naczyń wieńcowych. Jest przydatny podczas leczenia dróg oddechowych. Neutralizuje oparzenia skóry i posiada właściwości detoksacyjne. Pomaga unormować stany cukrzycy. Zawiera bardzo wysoki poziom glukozy dlatego jest zalecany w stanach przemęczenia i osłabienia.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy działa moczopędnie dlatego wykorzystywany przy schorzeniach układu moczowego, zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej, zapalenia jelit i biegunce. Warto po niego sięgnąć w stanach zapalnych jamy ustnej oraz zwalcza zapalenie migdałków podniebiennych. Dużo zawartość proliny zapobiega chorobie Alzheimera. Łagodzi biegunki, zaparcia, nudności i zgagę.

Miód gryczany

Miód gryczany zawiera wysoki poziom rutyny, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Zwalcza dolegliwości miażdzycowe i nadciśnienie. Przyśpiesza gojenie ran i zrost kości. Systematyczne spożywanie miody gryczanego powoduje wzrost hemoglobiny we krwi oraz wspomaga proces rekonwalescencji po przebytych chorobach. Zabezpiecza organizm przed niedoborem choliny. Miód gryczany odtruwa organizm od używek oraz usuwa pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi.

Miód lipowy

Miód lipowy stosowany przy leczeniu przeziębienia i grypy. Posiada działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie.

Miód spadziowy ze spadzi jodłowej

Miód spadziowy ze spadzi iglastej na przykład jodłowej to wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Zalecany przy dolegliwościach układu krążenia i serca oraz wspomaga zdrowie dziąseł. Jest stosowany w leczeniu astmy oraz jako naturalny środek przeciwnowotworowy. Działa uspokajająco i pomaga w stanach niepokoju i bezsenności.

Miód nawłociowy

Zwany też “nektarem życia”. Miód nawłociowy posiada najwyższą aktywność antybiotyczną ze wszystkich miodów. Jest polecany przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit, pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek. Skutecznie działa na alergie wziewne. Ostatnie badania sugerują wyższe parametry antybiotyczne niż w miodzie Manuka, ponieważ skutecznie zwalcza paciorkowca i gronkowca. Przyśpiesza regenerację tkanek i odkaża oraz leczy rany i owrzodzenia.

Miód wierzbowy

Miód wierzbowy jest bardzo pomocny w stanach przeziębienia oraz w stanie chorób reumatycznych (reumatoidalne zapalenie stawów). Redukuje silne bóle żołądka i brzucha.

Miód faceliowy

Miód faceliowy obniża toksyczne działanie używek jak alkohol czy tytoń. Obniża nadciśnienie i chroni wątrobę ponieważ zawiera dużo choliny. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka oraz dwunastnicy i nieżytu żołądka.