Pytania i odpowiedzi

Dlaczego miód, który kupiłem/am nie jest płynny?

We wszystkich miodach zachodzi proces krystalizacji jeśli miód nie został poddany obróbce termicznej powyżej 40 stopni Celsjusza. Czas krystalizacji w miodach nektarowych waha się od 3 tygodni do 3 miesięcy a w miodach spadziowych krystalizacja trwa nawet do 4-5 miesięcy. Wyjątkiem jest miód akacjowy, który skrystalizuje się dopiero po 12 miesiącach. Miody z naszych pasiek nigdy nie są traktowane termicznie (rozgrzewane) dlatego miody kupowane przez klientów od jesieni przybierają już formę stałą (miód skrystalizowany). Domowym sposobem można przeprowadzić dekrystalizację miodu, bez utraty jego wartości odżywczych.

Co to jest krystalizacja miodu?

Krystalizacja miodu wynika z właściwości chemicznych miodu. Miód jest roztworem przesyconym, w którym zawartość ciała rozpuszczonego przewyższa ilość rozpuszczalnika. Prawdziwy miód w 80% składa się z różnych cukrów a w 20% z wody. W tego typu roztworze dojdzie do wytrącania ciała stałego i jego osiadania w postaci kryształów czyli krystalizacji.

Czy miód skrystalizowany zachowuje swoje wartości?

Krystalizacja miodu to naturalny proces, który w żadnym stopniu nie zmienia wartości zdrowotnych prawdziwego miodu. Miód skrystalizowany zachowuje wszystkie swoje wartości a stan ten świadczy o wysokiej jakości produktu.

Jak zdekrystalizować miód domowym sposobem?

Jeśli lubisz miód w płynnej postaci, możesz łatwo przywrócić go do tej postaci w domowych warunkach. Wystarczy wstawić słoik zakupionego miodu do garnka z ciepłą wodą na jeden lub dwa dni. Bardzo ważne, aby temperatura wody nie była wyższa niż 38 st C. Zaleca się podstawienie pod słoik miodu deseczki drewnianej, aby móc delikatnie podgrzać wodę po jej ochłodzeniu. Ewentualnie zaleca się dolanie ciepłej wody. W momencie, kiedy miód zacznie delikatnieć i popuści swoją trwałą konsystencję warto zamieszać w słoiku widelcem aby rozbić twardsze elementy i wspomóc dekrystalizację.

Czy miód od Raglan był podgrzewany?

Miód jest produktem spożywczym o najwyższych właściwościach zdrowotnych. W Raglan wierzymy, że prawdziwy miód ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie, dlatego nigdy nie traktujemy miodu termicznie. Nie niszczymy wartości na które pszczoły tak ciężko pracowały.

Czy miód skrystalizowany zachowuje swoje wartości?

Tak, miód skrystalizowany zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze.

W jakich warunkach przechowywać zakupiony miód?

Miód Raglan jest rozlewany do słoików po wirowaniu, zakręcany i przetrzymywany w temperaturze do 15 stopni C. Takie podejście procesowe wspomaga zachowanie wartości odżywczych.

Aby doświadczyć aromatów, wartości smakowych i zdrowotnych naszych miodów, zaleca się traktować miód z szacunkiem. Po zakupie miodu należy przechowywać go z dala od bezpośredniego nasłonecznienia, obcych zapachów i styczności z inną żywnością. Aby doznać pełnej gamy zapachu i smaku nasz miód potrzebuje trochę czasu w warunkach pokojowych. Stosujemy tutaj zasadę spożycia wina. Miód zimny „zamyka” się w sobie, a w temperaturze pokojowej uwolni swoje moce zapachowe, kolorystyczne oraz smakowe.

Jak poznać czy miód jest prawdziwy?

Prawdziwy miód gatunkowy posiada aromat (zapach), charakterystyczny dla danego miodu kolor oraz walory smakowe. Miód w formie płynnej powinien układać się w kształt stożka w momencie przelewania. Warto wiedzieć, że miód po przejściu z formy płynnej na skrystalizowaną zmieni swoją barwę.

Czy miód od Raglan zawiera substancje szkodliwe?

Zdrowie naszych pszczół to dla nas  najwyższy priorytet, dlatego nie podbieramy pyłku pszczelego, pierzgi, propolisu, pierzgi, mleczka pszczelego ani jadu pszczelego. Ta filozofia pozwala nam utrzymać pszczoły w silnej kondycji i zdrowiu. Dlatego w naszych pasiekach nie mamy potrzeby stosowania antybiotyków.

Czy miód można spożywać codziennie?

Miód można spożywać codziennie. Zaleca się 2 łyżki stołowe dla osoby dorosłej oraz 1 łyżkę stołową dla dziecka powyżej 3 roku życia. Dzieci od 1 do 3 roku życia mogą spożywać jedną łyżeczkę dziennie. Niemowlętom do 1 roku życia nie należy podawać miodu do spożycia.

Który miód jest najlepszy?

Prawdziwy miód stymuluje metabolizm organizmu. `Bardzo trudno wskazać najlepszy miód ponieważ najlepszy miód jest ten, który swoim składem będzie odpowiadał potrzebom danego organizmu.

Jak spożywać miód?

Jest wiele sposobów spożywania miodu, ale najważniejsza jest konsumpcja miodu podczas której miód nie utraci swoich wartości zdrowotnych. Miód można spożywać bezpośrednio z łyżeczki lub na kromce chleba. Aby uzyskać całe dobro zawarte w miodzie, należy wieczorem dodać łyżeczkę miodu do letniej wody. Następnego dnia (po 8 godzinach) należy zamieszać rozpuszczony na dnie miód i spożyć. Można dodać cytryny lub innych zdrowych dodatków jak imbir lub kurkuma.

Jakie wartości zdrowotne zawiera prawdziwy miód?

Prawdziwy miód zawiera następujące wartości zdrowotne: węglowodany, aminokwasy, enzymy, kwasy organiczne, substancje mineralne, naturalne barwniki i witaminy.

Jakie minerały i pierwiastki zawiera miód ze spadzi iglastej jodłowej?

Miód ze spadzi iglastej to bogactwo minerałów i pierwiastków, które są czerpane przed drzewa iglaste z gleby a następnie soki drzew w postaci cieczy (spadzi) są gromadzone przez pszczoły.

Oto minerały i pierwiastki występujące w spadzi iglastej:

bar, kobalt, cynk, pallad, arsen, stront, glin, wolfram, chrom, tytan, molibden, wanad, srebro, cyna, potas, magnez, wapń, sód, fosfor, żelazo, mangan, miedź, krzem, nikiel

Jakie substancje mineralne zawierają miody nektarowe?

Miody nektarowe zawierają następujące substancje mineralne: potas, magnez, wapń, sód, fosfor, żelazo, mangan, miedź, krzem, nikiel

Które aminokwasy są zawarte w prawdziwym miodzie?

Prawdziwy miód zawiera następujące aminokwasy: prolina, fenyloalanina, kwas glutaminowy, leucyna, kwas asparginowy i 18 aminokwasów białkowych

Które węglowodany są zawarte w prawdziwym miodzie?

Prawdziwy miód zawiera następujące węglowodany: fruktoza, glukoza, sacharoza, dwucukier maltoza, melecytoza, izomaltoza, maltuloza, turanoza, nigeroza, koiboza,

Które enzymy są zawarte w prawdziwym miodzie?

Prawdziwy miód zawiera następujące enzymy: alfa amylaza, beta amylaza oraz inwertaza

Które kwasy organiczne są zawarte w prawdziwym miodzie?

Prawdziwy miód zawiera następujące kwasy: masłowy, octowy, mrówkowy, mlekowy, bursztynowy, piroglutaminowy, jabłkowy, cytrynowy oraz glukonowy

Jakie są właściwości lecznicze prawdziwego miodu?

Zapraszamy do sekcji właściwości miodu

Dlaczego ten sam miód gatunkowy posiada wiele różnic?

Miody gatunkowe z naszej oferty mogą różnić się od siebie kolorem lub smakiem. Jest to rezultat pozyskiwania i rozlewania miodu z osobnych pasiek średnio liczących po 20 uli. Dlatego miód nawłociowy może różnić się kolorem lub smakiem ponieważ pozyskiwany jest z wielu lokalizacji ale nigdy nie mieszany ani nie standaryzowany po odwirowaniu. Każda seria to unikatowość smaku i koloru.