Raglan – naturalna inicjatywa

W 2017 roku Bartek Stępień założył Raglan, z czystej pasji do pszczół i natury. Na początku była to mała pasieka ale praca z pszczołami pochłonęła go bez granic i dopiero zawodowa pasieka o liczebności 300 uli pozwoliła poczuć prawdziwy wymiar potęgi pszczół. Posiadanie własnej pasieki to był tylko jeden z kroków do oferowania zdrowych produktów. Z czasem Raglan wprowadził wspaniałe produkty jak octy, oleje, konfitury z dzikich owoców oraz kremy orzechowe. Wierzymy, że nasze produkty zabiorą Was w odkrycie nowych walorów smakowych oraz zdrowotnych.

Nasza historia

Nasza przygoda z pszczelarstwem rozpoczęła się w 1956 kiedy nasi dziadkowie odrębnie założyli pasieki. Pasja do pszczół została przekazana na dalsze pokolenia i rozszerzona o najwyższy standard hodowli matek pszczelich przez naszego ojca. Bartek Stępień założył pasieki Raglan w 2017 roku mając za główny cel aby oferować prawdziwy polski miód i wspierać pszczoły. W pierwszym roku operacyjnym pasieka liczyła 40 rodzin pszczelich. W drugim roku Bartek rozbudował pasiekę do 140 rodzin by w 2019 roku ustabilizować pasiekę na poziomie nieco ponad 300 rodzin pszczelich.

„Uważam, że nasza polska przyroda obfituje w bardzo ciekawą roślinność co przy odpowiednim poszukiwaniu lokalizacji pozwala pozyskiwać fantastyczne gatunki miodów. Moim celem jest kontynuacja rodzinnej tradycji poprzez wspieranie pszczół oraz oferowanie bardzo różnorodnej gamy naszych polskich miodów. Wierzę, że jakość miodów z pasiek Raglan zadowoli oczekiwania największych smakoszy. Pszczelarstwo jest wymagającym kunsztem, bardzo uzależnionym od warunków pogodowych i kondycji pszczół, ale prowadzone szczerze pozwala pozyskać miód o wielu wartościach nie tylko smakowych ale i zdrowotnych.” – Bartek Stępień, założyciel Raglan

miod-w-sloiku

O nas

Tak jak każdy rocznik szczepu wina różni się smakiem, tak każdy słoik naszego miodu posiada niepowtarzalny smak, który produkowało 50 tysięcy pszczół przez kilka dni. Nigdy nie standaryzujemy miodu ani nie dodajemy żadnych polepszaczy spożywczych – nie poprawiamy tego co doskonałe. Nie importujemy miodu spoza granic Polski. Miody premium Raglan są tylko i wyłącznie efektem pracy milionów pszczół w naszych pasiekach. Polskie miody to bogaty repertuar smaków i witamin które są wynikiem bogactwa naszej przyrody obfitującej w wierzby, łąki, sady, lasy, roślinność dorzecza rzek aż po pożytki spadziowe, nawłociowe czy wrzosowe.

Nasza praca

Pracujemy intensywnie aby zaoferować nasz prawdziwy polski miód. Nasze podejście jest proste – patrzymy na miód z perspektywy pszczoły, a efekt naszej pracy to natura w jej czystej formie. Miody z naszych pasiek nie są przetwarzane mechaniczne ani termiczne. Szczegółowo planujemy rozmieszczenie pasiek, dopasowując się do sezonowości roślin. Podążamy za pożytkami, które występują w najczystszych regionach Polski.

pszczelarz