Miód Rzepakowy

Miód rzepakowy jest świetny do codziennego użytku. Jest uwielbiany przez dzieci jako substytut do margaryny lub czekoladowych kremów. Miód rzepakowy wyróżnia się bardzo wysoką zawartością glukozy. Właśnie dlatego jest zalecany osobom przemęczonym, osłabionym, narażonym na duży wysiłek. Dostarcza łatwo przyswajalnej energii. Ze względu na niższą kaloryczność jest też zdrowszym zamiennikiem dla białego cukru.

Miód Sadowo Łąkowy

Miód Sadowo Łąkowy to połączenie wielu roślin jak mniszek, rzepak, jabłonie, wiśnie, morele, koniczyna, które nektarują od wiosny do lata. Jest świetnym dodatkiem do porannej owsianki lub wody z cytryną.

Miód Faceliowy

Miód faceliowy posiada cytrusowy posmak i jasno żółty kolor. Zawiera wysoki poziom choliny za co jest uznawany jako bardzo zdrowy miód. Zbieramy go na początku lata kiedy facelia zwyżkuje w nektarowaniu. Jego delikatny cierpko słodki posmak jest lubiany nie tylko przez dorosłych ale i dzieci.

Miód Wierzbowo Sadowy

Miód wierzbowy jest bardzo rzadko występującym miodem odmianowym. W tej limitowanej serii zdecydowaliśmy się na opóżnienie zbioru z wierzb i przedłużenie go o nektarowanie dzikich sadów. Miód wierzbowo sadowy ma moc nektaru z wierzby w połączeniu z nektarem drzew sadowych.

Miód Lipowy

Miód lipowy to jeden z najbardziej tradycyjnych miodów w Polsce. Drzewa lipowe nie nektarują każdego roku. Ich poziom nektarowania różni się z roku na rok i w różnych rejonach kraju. Miód ten posiada bardzo wysokie działania przeciwbakteryjne i gojące. Jest doskonałym dodatkiem do walki w czasie przeziębienia czy osłabienia organizmu. Możemy poszczycić się, że nasze pszczoły zbierają miód lipowy z gajów lipowych o drzewostanie przekraczającym 200 lat.

Miód Gryczany

Miód gryczany posiada charakterystyczny smak oraz brunatno bursztynową barwę. Jego właściwości lecznicze znane są od dawna ponieważ jest to miód bogaty w cholinę, rutynę i sole mineralne. Jest zalecany w stanach przemęczeniu oraz nadmiernego stresu. Miód gryczany jest bardzo popularny wśród sportowców. Używany jest także do kosmetyków naturalnych oraz użytku zewnętrznego na przykład przy wspomaganiu gojeniu ran.

Miód Wierzbowy

Miód wierzbowy jest bardzo rzadko występującym miodem odmianowym. Jego pozyskiwanie zależy od wysokich temperatur pogodowych w kwietniu oraz silnie przezimowanych rodzin pszczelich. Zbiór miodu wierzbowego jest bardzo niski ilościowo ze względu na potrzeby rodziny pszczelej. Posiada jasno zielono złoty kolor i cierpko ziołowy smak. Jego aromat jest pełen budzącej się do życia natury.

Miód Nawłociowy

Miód nawłociowy to tak zwany nektar życia. Oprócz niezwykłych wręcz egzotycznych walorów smakowych posiada wiele właściwości leczniczych. Posiada piękną żółtą barwę i cytrynowy cierpki smak. Zawiera dużą ilość flawonoidów przede wszystkim rutynę i kwercetynę a także substancje bakteriobójcze. Zbierany jest późnym latem kiedy pszczoły szykują się do zimowli dlatego więc jego ilości są ograniczone.

Miód Nektar Spadź

Miód nektarowo spadziowy to połączenie nektaru dzikich sadów i spadzi iglastej. Celowo pozostawiliśmy w ulach nektar dzikich sadów przed rozmieszczeniem uli podczas występowania spadzi jodłowej. Powstała dzięki temu wspaniała kompozycja drzew owocowych i drzew iglastych. W tym przypadku spadź jodłowa została stonowana przez drzewa owocowe jakkolwiek jej intensywność jest wciąż dominująca.

Miód Leśny

Miód Leśny to wspaniałe połączenie nektaru runa leśnego oraz spadzi iglastej. Wyczuwalny jest aromat jeżyn, malin, jagód oraz korzenność spadzi. Ten leśny unikat zbierany jest poprzez selektywne rozmieszczenie kilkunastu uli w środku lasu, w miejscu z którego pszczoły się wywodzą i gdzie czują prawdziwą wolność. Miód leśny to prawdziwa uczta dla podniebienia oraz wsparcie dla zdrowia.

Miód ze Spadzi Jodłowej

Miód ze spadzi jodłowej posiada ciemny brązowo bursztynowy kolor wielokrotnie wpadający w czerń. To prawdziwy król miodów.

Pozyskiwanie miodu ze spadzi iglastej to połączenie sztuki poszukiwania, intuicji oraz przygotowania silnych rodzin pszczelich na okres potencjalnego występowania spadzi. Jeśli ponadto przyroda obdarzy nas odpowiednimi warunkami pogodowymi, pszczoły rozpoczną zbieranie spadzi. Niestety czasami przelotna ulewa potrafi zniszczyć cały pożytek pomimo bardzo dobrze przygotowanych rodzin pszczelich i najlepszej lokalizacji w lesie jodłowym. Dlatego miód ze spadzi jodłowej to istny rarytas nie tylko smakowy ale i dla zdrowia zawierający antyutleniacze, sole mineralne, wszystkie aminokwasy i witaminy.

Miód Wrzosowy

Pozyskanie miodu wrzosowego wymaga od pszczelarza dużo pracy oraz trudu, ponieważ z roku na rok maleje ilość wrzosowisk w Polsce. Jest miodem numer jeden w hierarchii miodów w naszym kraju. Jego smak jest gorzkawy i cierpki a barwa pomarańczowo bursztynowa. Zawartość miodu wrzosowego jest bogata w olejki eteryczne, biopierwiastki, witaminy oraz inhibinę. Swoją nietypową galaretkowatą konsystencję zawdzięcza zawdzięcza dużej ilości białek i dekstryn.